خودرویی را تصور کنید که زاپاس ندارد، آیا از این خودرو برای مسافرت استفاده می کنید؟ قطعا خیر! اگر تحلیل تکنیکال را یک خودرو در نظر بگیریم، اندیکاتور ها نقش زاپاس را برعهده دارند و سوپاپ اطمینان شما هستند. هرکدام از اندیکاتور ها کاربرد خاص خود را دارند و به همین بهانه قصد داریم تا در مقاله امروز یکی از مهم ترین ها یعنی اندیکاتور والیوم پروفایل را معرفی کنیم. اگر شما هم قصد دارید تا از این اندیکاتور برای شناسایی حجم معاملات و شناسایی سیگنال های معاملاتی استفاده کنید پس با ما همراه باشید!
معرفی اندیکاتور والیوم پروفایل
والیوم پروفایل اندیکاتوری است که از آن برای شناسایی حجم معامله در سطوح مختلف قیمت استفاده می شود. اندیکاتور حجم در کنار تمرکز بر حرکات قیمت، میله های افقی را در امتداد نمودار قیمت نشان می دهد؛ هر نوار نشان دهنده حجم معامله شده از دارایی در یک سطح قیمت خاص است و می توان از این اطلاعات برای شناسایی سطوح حمایت و مقاومت استفاده کرد. در واقع قله ها در اندیکاتور حجم، سطوح قیمت با فشار خرید بالا و دره ها مناطقی با علاقه معاملاتی کمتر را نشان می دهند.
کاربرد والیوم پروفایل در تحلیل تکنیکال چیست؟
شاید فکر کنید تنها کاربرد اندیکاتور والیوم پروفایل در شناسایی سطوح حمایت و مقاومت خلاصه می شود اما خیر، این اندیکاتور کاربرد های دیگری هم دارد. کاربرد اندیکاتور والیوم پروفایل:
- شناسایی تغییرات در رفتار بازار: با تحلیل تغییرات در الگو های والیوم پروفایل می توانید تغییرات در رفتار بازار و معامله گران را شناسایی کنید. به عنوان مثال، افزایش نسبی حجم معاملات در یک بازه خاص نشان دهنده تغییر احساسات تریدر ها و جابجایی عرضه و تقاضا است.
- ترکیب با الگو های قیمتی: پس از شناسایی الگو های قیمتی می توانید الگو را با اندیکاتور تایید کرده و از آن به عنوان یک سیگنال معاملاتی استفاده کنید.
- شناسایی سطوح حمایت و مقاومت: ناحیه هایی با حجم معاملات بالا حاکی از سطوح حمایت و مقاومت هستند.
مزیت استفاده از اندیکاتور volume profile
اندیکاتور volume profile اگرچه کمتر شناخته شده و به اندازه اندیکاتور های مشهور همچون میانگین متحرک یا RSI محبوب نیست اما مزایای مناسبی دارد که حائز اهمیت هستند. مزایای استفاده از اندیکاتور والیوم پروفایل:
- نمایش وضعیت حجم معاملات در تایم فریم های گوناگون
- قابل استفاده برای پیدا کردن سطوح حمایت و مقاومت
- ابزاری برای تحلیل الگو های حجمی
- قابل استفاده برای تایید سیگنال های معاملاتی
- تشخیص تغییرات در رفتار بازار و تریدر ها
تنظیمات والیوم پروفایل
پلتفرم های معاملاتی ازجمله تریدینگ ویو به کاربران این امکان را می دهند که ظاهر و تنظیمات اندیکاتور والیوم پروفایل را شخصی سازی کرده و تغییر دهند. از تنظیمات ساده که بگذریم، مهم ترین بخش های تنظیمات اندیکاتور volume profile که باید بدانید به شرح زیر هستند. تنظیمات والیوم پروفایل:
- اندازه ردیف: سایز ردیف یا “Row Size” تعداد نوار های هیستوگرام را تنظیم می کند و به شما این امکان را می دهد تا توزیع حجم در سطوح مختلف قیمت را مشاهده کنید.
- نوع حجم: برای مشاهده حجم خرید، فروش یا حجم کل از بین گزینه ها حجم بالا (خرید)، حجم پایین (فروش) یا حجم کل معاملات را انتخاب کنید.
- ارزش گذاری مناطق مهم: درصد حجم را تنظیم کنید تا در Value Area، مناطق مهم انتخاب شوند. این رقم به طور پیش فرض 70% است؛ به بیان دیگر منطقه مهم در نقطه ای قرار دارد که 70 درصد از حجم معاملات در آن زمان رخ داده است.
- تنظیمات رنگ: رنگ های هیستوگرام، POC و Value Area را می توانید به رنگ دلخواه خود تغییر دهید و ظاهر این اندیکاتور را بر اساس سلیقه خود شخصی سازی کنید.
این گزینه های شخصی سازی بستری برای شما فراهم می کنند تا اندیکاتور حجم را مطابق با نیاز های معاملاتی خود تنظیم کنید.
نحوه نمایش و تفسیر volume profile
نحوه نمایش و تفسیر اندیکاتور والیوم پروفایل ساده تر از آن چیزی است که به نظر می رسد. نحوه نمایش این اندیکاتور در چند مرحله و در کمتر از 2 دقیقه انجام می شود و علاوه بر آن، تفسیر والیوم پروفایل نیاز به دانش خاصی ندارد و می توانید آن را تفسیر کنید.
نحوه نمایش اندیکاتور volume profile
نحوه مشاهده و نمایش این اندیکاتور را در یکی از بهترین پلتفرم های معاملاتی جهان یعنی تریدینگ ویو آموزش می دهیم. برای اینکار مراحل زیر را دنبال کنید تا اندیکاتور نشان داده شود.
- یک نمودار در پلتفرم تریدینگ ویو باز کنید؛ تفاوتی وجود ندارد و می توانید از هر نموداری استفاده کنید.
- به نوار ابزار بالای نمودار بروید.
- روی نماد اندیکاتور ها کلیک کنید.
- در نوار جست و جو عبارت “Volume Profile” را سرچ کنید.
- نوع اندیکاتور والیوم پروفایل موردنظر را از بین گزینه ها ازجمله Visible Range، Fixed Range، Session Volume و … انتخاب کنید تا به نمودار اضافه شود.
نحوه تفسیر اندیکاتور volume profile
پس از نمایش اندیکاتور حالا باید آن را تفسیر کنید. تفسیر مناسب والیوم پروفایل نیازمند درک اجزای اصلی آن است و بدون درک آنها قادر به استفاده از این ابزار کاربردی نیستید. تفسیر اندیکاتور والیوم پروفایل:
- POC: Point Of Control یا POC به سطح قیمتی گفته می شود که بیشترین حجم معاملات را به خود اختصاص داده است. قیمت تمایل دارد تا به سمت POC بازگردد و بسته به روند نمودار می توان آن را به عنوان سطح حمایت یا مقاومت تعیین کرد.
- VA: ناحیه Value Area به منطقه ای گفته می شود که درصد بالایی از حجم معاملات را به خود اختصاص داده است. این مفهوم کلیدی از دو بخش یعنی محدوده قیمت بالا (VAH) و محدوده قیمت پایین (VAL) تشکیل شده است و می توان از آنها برای شناسایی سطوح حمایت و مقاومت استفاده کرد.
- High Volume Nodes: به مناطقی با حجم معاملات چشمگیر High Volume Nodes یا HVN گفته می شود. این مناطق سطوح حمایت یا مقاومت بالقوه و قدرتمند را نشان می دهند.
- Low Volume Nodes: در نقطه مقابل HVN، مناطقی با حجم معاملات پایین با Low Volume Nodes یا LVN نشان داده می شوند. به طور کلی مناطقی با حجم معاملات کم نشان دهنده شکست های احتمالی یا حرکت سریع قیمت هستند. معمولا قیمت پس از ورود به LVN پ به HVN بعدی منتقل می شود.
سطوح حمایتی و مقاومتی با ابزار قدرتمند Volume Profile
شناسایی مقاومت و حمایت مهم ترین کاربرد اندیکاتور volume profile است. این اندیکاتور برای شناسایی حمایت و مقاومت بر داده های قبلی و تاریخچه قیمت تکیه کرده و از رفتار حجمی استفاده می کند.
حمایت به سطحی گفته می شود که از سقوط بیشتر قیمت جلوگیری کرده و مقاومت سطحی است که از رشد قیمت در مسیر صعودی جلوگیری می کند. بنابراین می توان در نظر گرفت که سطح قیمت در نزدیکی کف والیوم پروفایل نشانه مناسبی از سطح حمایت است. توجه کنید که در این سطح حجم معاملات به نفع خریداران عمل می کند.
در مقابل سطح قیمت نزدیک به سقف والیوم پروفایل نشانه نسبتا دقیقی از مقاومت است. در این سطح حجم معاملات به نفع فروشندگان عمل می کند.
رازگشایی از حجم معاملات با Volume Profile
حجم معاملات صرفا در مقدار دارایی خرید و فروش شده از سوی معامله گران خلاصه نمی شود و با تحلیل آن به نکات جالبی از بازار و روند آن دست می یابید. رازگشایی اندیکاتور والیوم پروفایل از حجم معاملات به چهار بخش تقسیم می شود.
- شناسایی حمایت و مقاومت: مناطقی در نمودار با حجم معاملات نسبتا بالا نشان دهنده فعالیت پر رنگ تر خریداران یا فروشندگان هستند. این نقاط به عنوان سطوح حمایت یا مقاومت عمل می کنند.
- تایید شکست: افزایش شدید حجم معاملات شکست واقعی سطوح کلیدی قیمت را تایید می کند. در همین حال کمبود حجم معاملات نشان دهنده شکست های کاذب یا تله های معاملاتی است.
- پیش بینی معکوس ها: حجم معاملات مسیر حرکت قیمت را رقم می زند؛ بنابراین تغییرات حجم در سطوح کلیدی به شما این قدرت را می دهد تا بازگشت قیمت های کلیدی را پیش بینی کنید.
- تعیین ساختار بازار: شکل کلی اندیکاتور volume profile جزئیات مهمی در مورد ساختار بازار و روند آن ارائه می دهد.
Volume Profile در تریدینگ ویو
تریدینگ ویو یکی از بهترین پلتفرم های معاملاتی است که در آن می توانید از انواع اندیکاتور ها ازجمله والیوم پروفایل استفاده کنید. این پلتفرم لیستی از انواع اندیکاتور های والیوم را ارائه کرده است که عبارتند از:
- Session Volume Profile
- Session Volume Profile HD
- Periodic Volume Profile
Fixed Range Volume Profile - Auto Anchored Volume Profile
- Visible Range Volume Profile
متاسفانه هیچکدام از آن ها رایگان نیستند. برای دسترسی به این اندیکاتور باید یکی از پلن های اشتراکی تریدینگ ویو را خریداری کنید. تریدینگ ویو لیست کاملی از تنظیمات برای شخصی سازی والیوم پروفایل را ارائه می دهد و دست شما برای تغییرات گوناگون باز است.
به کارگیری Volume Profile برای ارتقای معاملات
فرض کنید یک الگوی معاملاتی و به دنبال آن یک سیگنال خرید شناسایی کرده اید، پوزیشن را باز می کنید اما برخلاف انتظار شما، قیمت کاهش می یابد و پوزیشن با ضرر بسته می شود. حالا چند دقیقه برگردید عقب، از اندیکاتور والیوم پروفایل استفاده می کنید تا سیگنال معاملاتی تایید شود. حجم معاملات برخلاف انتظار شما در یک سطح کلیدی تغییر می کند، سیگنال تایید نمی شود و ضرر نمی کنید! متنی که خواندید بهترین توصیف از به کارگیری والیوم پروفایل برای بهبود معاملات، جلوگیری از ضرر و کسب سود بیشتر با استفاده از این اندیکاتور است.
افزودن اندیکاتور Volume Profile به متاتریدر
متاتریدر مشهور ترین پلتفرم معاملاتی در کلیه بازار های مالی است که ماهانه بیش از 10 میلیون نفر از آن استفاده می کنند! با این حال برخی از اندیکاتور ها به طور پیش فرض در این پلتفرم وجود ندارند اما می توانید هر اندیکاتوری ازجمله والیوم پروفایل را به راحتی به متاتریدر اضافه کنید. برای اضافه کردن اندیکاتور به متاتریدر 4 تنها کافی است تا مراحل زیر را طی کنید.
- با کلیک روی تب File از نوار ابزار بالا، دکمه Open Data Folder را باز کنید.
- پوشه MQL4 را باز کرده و به سراغ پوشه زیرمجموعه یعنی Indicators بروید.
- فایل اندیکاتور والیوم پروفایل را کپی و به پوشه Indicators اضافه کنید.
- پوشه و متاتریدر را ببندید؛ مجددا برنامه را باز کنید.
- در آخرین مرحله از پنجره Navigator، اندیکاتور موردنظر را پیدا کرده و دو بار روی آن کلیک کنید تا نصب شود.
برای افزودن اندیکاتور به متاتریدر همین مراحل پیش روی شما قرار دارد اما در دومین قدم باید پوشه MQL5 را باز کنید.
تنظیمات و پارامترهای Volume Profile در متاتریدر
اگرچه نحوه کارکرد والیوم پروفایل در متاتریدر و تریدینگ ویو یکسان است اما تنظیمات یکسان نیست. تنظیمات اندیکاتور والیوم پروفایل در متاتریدر 4 از بخش های گوناگونی تشکیل شده که مهم ترین ها عبارتند از:
- Range Period: دوره مورد استفاده برای محاسبه و تعیین حجم معاملات
- Bar Style: سبک و استایل میله اندیکاتور
- Draw Direction: جهت میله (Bar) های اندیکاتور والیوم
- Value Area: امکان فعال یا غیرفعال کردن قابلیت Value Area
- Volume Type: انتخاب نوع حجم موردنظر برای بررسی والیوم پروفایل
جمع بندی
اندیکاتور والیوم پروفایل در تحلیل تکنیکال حجم معاملات خلاصه می شود. با این اندیکاتور شما هم می توانید حجم معاملات را تحلیل کرده و از آن برای شناسایی سطوح حمایت و مقاومت، تایید سیگنال و … استفاده کنید. حالا به ما بگویید، آیا تجربه استفاده از این اندیکاتور را دارید؟ منتظر تجربه های ارزشمند شما هستیم؛ از اینکه تا پایان این مقاله همراه ما بودید سپاسگزاریم.
سوالات متداول
بله؛ می توانید به راحتی از این اندیکاتور در تریدینگ ویو استفاده کنید.
می توان از اندیکاتور حجم معاملات برای شناسایی سطوح حمایت و مقاومت، تایید سیگنال و شناسایی شکست های قیمت استفاده کرد.
خیر؛ برخلاف تریدینگ ویو، والیوم پروفایل در متاتریدر 4 و 5 رایگان است.