✨ بررسی تخصصی مفهوم Liquidity (نقدینگی) در فارکس ✨

نقدینگی در فارکس
Liquidity در فارکس به سادگی خرید و فروش یک دارایی و همچنین تبدیل آن به پول نقد در هر لحظه، اشاره دارد.

تعریف Liquidity (نقدینگی) در فارکس

گاهی معامله گران ساعات زیادی را صرف رصد قیمت جفت ارز ها در فارکس می کنند و منتظر شکار فرصت های معاملاتی هستند، اما قیمت ارز ها نوسان زیادی ندارد و به اصطلاح بازار رنج [Range Market] شده است. در این هنگام، نقدینگی در ارز مورد نظر به شدت پایین می آید و نمی توان از خرید و فروش آن سود زیادی کسب کرد؛ به همین خاطر نقدینگی یکی از عوامل مهم در بازار های مالی به شمار می رود. توجه داشته باشید که اگر شاخص نرخ بیکاری در فارکس پایین باشد، میزان نقدینگی در فارکس افزایش پیدا میکند. به طور کلی، Liquidity در فارکس به معنای آن است که تاجران بتوانند به راحتی یک دارایی را به ارز دیگر تبدیل کنند و یا خرید/فروش ارز ها سریعا انجام شود. با ما در این مقاله همراه شوید تا با مفهوم « Liquidity در فارکس» بیشتر آشنا شوید.

اهمیت Liquidity در معاملات

نقدینگی (Liquidity) را می توان پایه و اساس یک تجارت دانست! چراکه اگر نقدینگی به میزان زیاد در ارز های فارکس وجود داشته باشد، فرصت های طلایی برای سرمایه گذاری در اختیار معامله گران قرار می گیرد. به جرئت می توان گفت لیکوئیدیتی بالا در بازار فارکس، باعث تسهیل فرایند مالی در این عرصه می شود. برخی از مواردی که باعث اهمیت داشتن نقدینگی می شود، به شرح زیر است:

  • افزایش نقدینگی باعث کاهش ریسک معاملات خواهد شد؛
  • لیکویدیتی با افزایش سود در معاملات همراه است؛
  • موجب بالا رفتن حجم معاملات در بازار فارکس می شود؛
  • نماد های معاملاتی که از نقدینگی بالایی برخوردار هستند را می توان در هر زمان به پول نقد تبدیل کرد؛
  • تفاوت قیمت عرضه و تقاضا را کاهش می دهد؛
  • موجب کاهش اسپرد [ما به التفاوت نرخ خرید و فروش ارزها] و اسلیپیج [تفاوت نرخ بین قیمت نهایی و قیمتی که انتظار می رود] می شود؛
  • نقدینگی در فارکس، سرعت اجرای معاملات را افزایش می دهد؛
  • در قیمت ارز ها تعادل ایجاد می کند؛
  • به ثبت معاملات در محدوده قیمتی مورد نظر تریدر کمک شایانی می کند؛
  • با استفاده از نقدینگی، بازار ساز نمی تواند در قیمت ارزها دست ببرد.

رابطه Liquidity و نوسانات

نقد شوندگی یک ارز در بازار فارکس رابطه مستقیمی با میزان نوسانات آن دارد؛ درواقع این دو مفهوم از ارتباط تنگاتنگی با یک دیگر برخوردار هستند. نوسان به حرکت ارز ها در یک سشن معاملاتی یا تایم فریم [time frame] گفته می شود که در آن نماد ها بیش از 1% افزایش و کاهش قیمتی را تجربه می کنند. گفتنی است که در هنگام نقدینگی بالا، تریدر ها می توانند به راحتی دارایی های مختلف را در لحظه به پول نقد تبدیل کنند.

به عنوان مثال، طلای آب شده دارای نوسانات شدیدی است و همیشه از طرفداران خاص خود برخوردار می باشد. از همین روی، معامله گران می توانند از تغییرات قیمتی طلا در لحظه نوسان گیری کرده و کسب سود نمایند. از آنجاکه طلا بالاترین میزان نقدینگی را دارد، علاقه مندان می توانند به راحتی در هر زمان که اراده کنند، به خرید یا فروش این فلز گران بها بپردازند.

Liquidity در فارکس
نقدینگی در فارکس رابطه مستقیمی با نوسانات بازار داشته و باعث افزایش/کاهش نوسان ارزها می شود.

Liquidity در جفت ارزهای مختلف، نقدترین جفت ارزها

بازار فارکس دارای جفت ارز های مختلفی است که به دو دسته ارز های اصلی (Major pairs) و فرعی (Crosse pairs) تقسیم می شوند. بالاترین میزان نقدینگی را جفت ارز های اصلی دارند، نقدینگی این دارایی ها در بازار فارکس به ترتیب [از بیشترین میزان نقد شوندگی] در جدل زیر دسته بندی شده است.

پر معامله ترین جفت ارزهای فارکس مشخصات
یورو به دلار ” EUR/USD” یکی از محبوب ترین جفت ارزهای فارکس است که بیشترین میزان نقدینگی را به خود اختصاص می دهد.
جفت ارز های آسیایی دلار آمریکا به ین ژاپن ” USD/JPY” در میان جفت ارزهای آسیایی از بیشترین نقدینگی برخوردار است و معمولا در سشن نیویورک و آسیا طرفداران بسیاری دارد.
پوند انگلیس به دلار آمریکا ” GBP/USD “ معامله گران اغلب با استفاده از این دارایی محبوب در سشن نیویورک معاملات اسکالپ انجام می دهند.
دلار آمریکا به فرانک سوئیس “USD/CHF” این جفت ارز در سشن آمریکا [سشن نیویورک] از نقدینگی خوبی برخوردار است و می توان آن را به عنوان چهارمین جفت ارز پر نوسان معامله کرد.
دلار آمریکا به دلار استرالیا ” AUD/USD” یکی از پر معامله ترین ارزهای فارکس است که برای معامله گران مبتدی نیز بسیار مناسب هستند.

نقدینگی در ساعات مختلف معاملاتی

فارکس را توان یکی از عمیق ترین بازار های مالی جهان، از لحاظ نقدینگی معرفی کرد. جالب است بدانید طبق آمار، حجم معاملات این بازار پر رونق، روزانه به چندین تریلیون $ می رسد! علت اصلی این حجم از نقدینگی را می توان تزریق سرمایه تریدر های موسسات مالی بزرگ مانند بانک ها، ادارات دولتی، شرکت های خصوصی، سازمان های مختلف و … دانست. این سازمان های نهادی، به عنوان «تامین کنندگان نقدینگی» در بازار فارکس شناخته می شوند؛ زیرا حجم زیادی از دارایی های خود را در جریان بازار قرار می دهند. ای موسسات معمولا در زمان های خاصی به ترید مشغول می شوند که به آن “سشن معاملاتی/ session” گفته می شود.

بازار فارکس از سشن های معاملاتی مختلف بهره مند می باشد که نقدینگی جفت ارز ها در هر ساعت معاملاتی، متغیر است. درواقع سشن های معاملاتی بر حسب مناطق جغرافیایی مختلف مانند آمریکا، اروپا، ژاپن و … تعیین شده اند. می توان گفت بالا ترین میزان نقدینگی ارز های هر کشور، مربوط به سشن های همان منطقه است. به عنوان مثال، در سشن آسیا، جفت ارز های [USD/JPY] دارای بیش ترین میزان نقدینگی هستند. از سوی دیگر، نماد طلا به دلار آمریکا XAUUSD]] به عنوان پر نوسان ترین جفت ارز سشن نیویورک شناخته می شود.

تاثیر Liquidity بر معاملات فارکس

اگر شما نیز یکی از فعالان بازار فارکس هستید قطعا می دانید که نقدینگی لزوما ثابت نیست، پویا است و دائما از حجم بیش تر به کم تر تغییر می کند. به طور کلی، هنگامی که لیکوییدیتی در بازار بالا باشد، قیمت ارز ها سریعا حرکت کرده و در هر ثانیه تغییر می کند. اگر بخواهیم نگاهی کلی به تاثیر نقدینگی بر معاملات داشته باشیم، می توان گفت که این مفهوم برای ترید در بازار فارکس همه چیز است! چراکه روند قیمتی ارزها بر اساس نوسانات تغییر می کند. اگر نقدینگی در بازار فارکس کم باشد، نوسانات شدیدی بر قیمت جفت ارزها اعمال می شود و روند بازار دیوانه وار تکان می خورد. این در حالی است که اگر Liquidity در فارکس بالا باشد، حرکت قیمت ارزها آرام تر شده و تحلیل بازار نیز ساده تر انجام می شود.

انتخاب جفت ارز و زمان مناسب معامله

انتخاب زمان مناسب که نقدینگی در بازار بالا باشد و جفت ارزی که به راحتی معامله شود، از مهم ترین اقداماتی است که یک معامله گر فارکس باید انجام دهد. در پی همین موضوع، باید گفت که تریدر های حرفه ای اکثرا بر روی جفت ارز های اصلی بازار فارکس معامله انجام می دهند که دارای بیش ترین میزان نقدینگی هستند. همچنین، اصولا معاملات بازار فارکس در سشن های معاملاتی محبوب انجام می شود که به شرح زیر هستند:

  • لندن [اروپا]؛
  • توکیو [آسیا]؛
  • نیویورک [آمریکا]؛
  • سیدنی [اقیانوس آرام].

گفتنی است که در این سشن ها معاملات فارکس اوج می گیرد و لیکوییدیتی بازار تا حد ممکن افزایش میابد. در این ساعات طلایی، فرصت های معاملاتی بزرگی وجود دارد که سودهای کلانی را به تجارت کنندگان ارائه می دهد.

مدیریت اسپرد و لغزش

هر چه اسپرد جفت ارز مورد نظر در کارگزاری های فارکس کم تر باشد، بدان معنا است که میزان نقدینگی در آن بیش تر است. لیست دارایی هایی که از اسپرد کم برخوردار هستند را می توانید در جدول زیر مشاهده کنید:

نقدشونده ترین ارزهای فارکس مقدار اسپرد
EUR USD از 0.5 تا 2 pip
USD JPY از 0.5 تا 2 pip
GBP USD از 2.5 تا 5 pip
AUD USD از2 تا 5 pip
EUR JPY از 1 تا 5.7 pip
USD CHF از 1.4 تا 9 pip
NZD USD از 2.4 تا 6.5 pip
EUR GBP از 2.5 تا 6.5 pip

نکته: “توجه داشته باشید که مقدار اسپرد هر ارز بسته به شرایط بازار ممکن است تغییر کند، اما در حالت کلی و عموما اسپرد جفت ارزهای اصلی بازار به مقدار ذکر شده در جدول احتساب می شود.”

شناسایی و اجتناب از تله های نقدینگی

تله های نقدینگی یکی از رویدادهای رایجی است که به دلیل سیاست های پولی با نرخ بهره پایین به وجود می آید. تله نقدینگی زمانی رخ می دهد که وضعیت اقتصادی در تناقض است! این اتفاق معمولا زمانی رخ می دهد که نرخ بهره بانک مرکزی بسیار پایین است و عموم مردم تمایل به پس انداز به جای خرید کالاها دارند. در این شرایط، مردم تصمیم می گیرند به جای خرید اوراق قرضه، پول خود را به صورت نقدی پس انداز کنند. در پی این اقدام، نقدینگی بازار کاهش میابد و خرید و فروش ارز بسیار کم تر از حالت های عادی است. از همین روی، شناسایی تله های نقدینگی و اجتناب از معامله در این زمان، یکی از مهم ترین مسائلی است که تریدرها باید در نظر داشته باشند.

استراتژی های معاملاتی در بازارهای نقد

پیش بینی قیمت در بازار هایی که نقد شوندگی دارند، آسان تر از بازار های رنج است. چرا که نوسانات در این نوع بازار ها دیوانه وار نیست و معامله گران می توانند با تمرکز بیشتری شرایط معاملاتی خود را تحلیل کنند. تعیین استراتژی معاملاتی برای ارز هایی که از نقدینگی بالایی برخوردار هستند، بسیار ساده تر از سایر دارایی ها است. شما می توانید از طریق تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال، استراتژی دلخواه خود را انتخاب کرده و به ترید در ارزهای نقدشونده بپردازید. معمولا اسکالپینگ، معاملات فرکانس بالا، ترید الگوریتمی و … چندین استراتژی مناسب برای نقدینگی بالا در نظر گرفته می شوند.

اسکالپینگ و معاملات فرکانس بالا

یکی از مناسب ترین استراتژی های معاملاتی برای بازارهای پر رونق، اسکالپینگ است که به طور گسترده توسط اسکالپرها مورد استفاده قرار می گیرد. چراکه معمولا یافتن دارایی های که از نوسانات سریع برخوردار هستند برای افرادی که با روش اسکالپینگ معامله می کنند، اولویت دارد. به طور مثال، ارز یورو به دلار (EUR/USD) از برترین نماد هایی است که لیکوئیدیتی بالایی دارد و برای معامله به سبک اسکالپینگ بسیار مناسب است. چرا که در این نماد نوسانات زیادی وجود دارد که فرصت های معاملاتی بی شماری را می توان از دارایی مذکور به دست آورد.

Liquidity در فارکس
اسکالپینگ یکی از بهترین استراتژی های معاملاتی ای است که می توان در زمان افزایش نقدینگی در فارکس به کار گرفت.

معاملات الگوریتمی و خودکار

هنگامی که بازار نقدینگی بالایی داشته باشد، ربات های تریدر یا معاملات الگوریتمی عملکرد عالی را از خود نشان می دهند. ترید خودکار به معاملاتی اطلاق می شود که در آن معامله گران از اکسپرت یا نرم افزار های سیگنال دهی استفاده می کنند. اکسپرت بر مبنای استراتژی های برنامه نویسی شده، فرصت های معاملاتی را جستجو می کند و به سرعت سفارشات را باز و بسته می نماید. زمانی که نقدینگی در فارکس بالا باشد، حرکات قیمتی آرام می شود و ربات ها می توانند کنترل بیشتری بر بازار داشته باشند.

استراتژی های معاملات روزانه و نوسان گیری

ترید روزانه ” Day Trading” به معاملاتی گفته می شود که در آن خرید و فروش دارایی های بازار فارکس به طور روزانه و پی در پی انجام می شوند. معامله گران در این نوع ترید، نمودار قیمت را بررسی کرده و موقعیت های معاملاتی مناسب را جستجو می کنند؛ سپس اقدام به خرید و فروش می نمایند. معامله گران در نماد هایی که از نقدینگی بالایی برخوردار هستند، نرخ موفقیت “win rate” بیشتری کسب می کنند. در مجموع، می توان گفت اگر Liquidity در فارکس وجود داشته باشد، احتمال سود آوری معاملات اسکالپینگ و روزانه بیشتر است.

جمع بندی

در این مقاله به موضوع ” Liquidity در فارکس” پرداختیم. در نگاه کلی، اصطلاح نقدینگی به سرعت و سهولت خرید/فروش یک دارایی گفته می شود که بازار فارکس به دلیل حجم و فرکانس بالای معاملات، به نقد شونده ترین بازار مالی جهان شهره دارد. نقدینگی در فارکس بسیار بالا است، به قدری که روزانه تریلیون دلار در این بازار جا به جا می شود! این امر باعث می شود دارایی های فارکس همیشه امکان تبدیل شدن به پول نقد را داشته باشند. معامله در چنین بازار گسترده ای که از لیکوییدیتی بالایی بهره مند است، به معامله گران اجازه می دهد سرمایه خود را چند برابر کرده و به راحتی بتوانند خرید/فروش ارزها را انجام دهند. البته فراموش نکنید تمامی ارزهای فارکس از نقدینگی بالا برخوردار نیستند، بلکه معمولا جفت ارزها اصلی این امکان را برای تریدرها فراهم می کنند.

سوالات متداول

❇️ Liquidity در فارکس چیست؟

نقدینگی در فارکس به معنای خرید/فروش آسان ارزها است که هر لحظه امکان تبدیل ارز به پول نقد در آن وجود دارد.

❇️ نقدینگی چه ارتباطی با نوسان ارز ها دارد؟

هر چه میزان نوسان و خرید/فروش در ارز ها بیشتر باشد، میزان نقدینگی دارایی ها نیز بالاتر می رود.

❇️ چه جفت ارز هایی از نقدینگی بالایی برخوردار هستند؟

جفت ارز های اصلی که یک ارز آن ها از دلار آمریکا تشکیل شده باشد. برای مثال، ارزهایی مانند EUR/USD، JPY، GBP، CHF، CAD و AUD دارای نقدینگی بالایی هستند.

درج نظر